Library > Cycletouring > Randonneuring
Randonneur
ראנדונירינג (או בקיצור - ראנדו) - הינה רכיבה ארוכה (200 ק"מ ויותר) שבה נדרש הרוכב להגיע ולהחתים את כרטיסו בנקודות עצירה מוגדרות בכל מספר עשרות קילומטרים ולסיים את הרכיבה בפרק זמן שנקבע מראש. בגלל המרחקים הארוכים ואופי הארוע אשר אינו מאפשר רכב תמיכה, רוכבי הראנדוניריג צריכים להיות רוכבים מנוסים בעלי יכולת להתמודד עם איתני הטבע, תקלות מכניות ומשמעט עצמית לתזונה. האופניים הורסאטיליות הם סוג של הכלאה בין אופני כביש ואופני טורינג ומאופיינים במראה קלאסי עם צמיגים בינוניים עד רחבים, גאומטריה רגועה, יכולת נשיאת משא, מגיני בוץ וכידון מכופף, ובעלי יחס הילוכים רחב.
מימין אופני ראנדו בתחילת מרוץ פריז-ברסט-פריז על שער מגזין לה פתית ג'ורנאל
במילים פשוטות זהו מרתון על אופניים, אך עדיין יש לרכיבה עומק יותר מאשר רכיבה פשוטה למרחקים. עומק הרפתקני נוסטאלגי ורוחני בעיקר בגלל ההסטוריה והכבישים הכפריים.
למרות שהרכיבה נעשת ללא תמיכה, והיא איננה נחשבת לתחרותית אלא רק דורשת עמידה בזמנים שנקבעו מראש, רוב הרוכבים מנסים לשבור את השיא של אותה הרכיבה.
אף על פי כן, רוח הרכיבה מאופיינת יותר בשיתוף פעולה מאשר תחרות. כל המסיימים הינם מנצחים. ובכדי לשמור על אופי לא תחרותי לארוע (שכן ההישג נמדד ביכולת לסיים), סדר המסיימים נכתב לפי סדר האלף-בית של הרוכבים המסיימים מבלי הפניה לזמני הגעה.
תמיכה ניתנת רק בנקודות ביקורת (צ'ק פויינטס) אשר יכולים להיות מסעדה, חנות נוחות או נקודה עם מתנדבים ואשר בד"כ יהיו במרחק של 50 ק"מ האחת מהשניה. מטרת נקודות הביקורת היא בין הייתר לשמור על הרוכבים במסלול קבוע. בכל נקודת בקורת על הרוכב להחתים את כרטיסו האישי כהוכחה לכך שעבר בנקודה בזמן המינימאלי. לנקודות המעבר יש זמן פתיחה וסגירה מוגדר המחייבות את הרוכב לעמוד בזמנים אלו.
למילה הצרפתית "ראנדוני" אין פרוש מפורש בשפה האנגלית אלא זו מילה המרמזת על טורינג, הרפתקאה ושיטוט. למרות זאת הארוע – אשר נקרא גם "בריבט" (BREVET) - מוגבל בזמנים. ארוע של 200 ק"מ - בזמן גג של 13.5 ש', 300 ק"מ - 20 ש', 400 ק"מ - 27 ש', 600 ק"מ - 40 ש' ו- 1000 ק"מ - 75 ש'.
גראנד ראנדונירינג הוא למרחק של כ 1200 ק"מ בזמן גג של 90 שעות. רוכבים המסיימים בשנה קלינדיארית אחת את הארועים של 200, 300, 400 ו 600ק"מ זוכים לתואר "סופר ראנדוני" ע"י אירגון "אודקס ראנדוני פאריסיאן" (ARP) וזכאים להשתתף ברכיבת "גראנד ראנדוני" של 1200 ק"מ אשר היוקרתית מבינהם הינה ארוע הגראנד ראנדוני הראשון, פריז-ברסט-פריז (PBP) אשר נערך לראשונה ב 1891 והווה השראה לתחרויות האולימפיות ולטור דה פראנס המפורסם (רכיבות ראנדונירינג למעשה החלו באיטליה אך פרחו בצרפת בסוף המאה ה 19). רוכבים המעוניינים בהתנסות יכולים לרכב ארועים באורך 50, 100 ו 150 ק"מ הנקראים "פופולריז". ארועים לא רישמיים אך לא פחות מחייבים.
למעשה הטור דה פראנס שהחל ב 1903 ע"י איש העיתון הנרי דסגראנג, היה כתגובה לעיתון "לה פטיט ג'ורנאל" אשר המו"ל שלו, פייר גיפורד, היה חסיד רכיבות ראנדו ופרסם וסיקר את "פריז-ברסט-פריז". גיפורד ראה ברכיבה זו כמבחן בין הגבר לפלדה (נשים לא יכלו לרכב את המרוץ בראשיתו). למרבה האירוניה, היה זה דסגראנג שהפיח את רוח הראנדונירינג ברכיבה כיוון שדרש שהמרוץ יהיה ללא תמיכה חיצונית לרוכבים, אלא ברוח הסייקלו-טורינג.
ולוסיאו (פול דה ויוי - 1953-1930) הנחשב לאבי הראנדונירינג היה למעשה עורך העיתון "לה סייקליסט" אשר דגל בשינויים טכנולוגיים ותמך בהוספת הילוכים לאופניים, בזמן שרוכבי המרוצים היתנגדו לכך ודגלו ברכיבת סינגל ספיד במרוצים ובהחלפת האופניים לאופניים עם יחס הילוכים נמוך כאשר הגיעו לעליות (דבר שהצריך רכב מלווה עם אופניים נוספות). כיאה ההיגיון ואבולוצית האופניים הוכחו כמנצחים ומעבירי ההילוכים והפרי וויל פותחו.
וילוסיאו אשר דגל באורך חיים ספארטני של צימחונות, הפך למיתולוגי ברכיבות הראנדו באלפים כאשר ביצע אותם ללא חולצה ובחזה חשוף, והווה השראה לרוכבי הראנדו למרחקים. הוא השאיר אחריו מורשת לעולם הסייקלו-טורינג.
למעלה פול דה ויוי המכונה ולוסיאו הוא אבי רכיבות הראנדונירינג.
למעלה אופני ראנדו שנבנו על יד רנה הרסה בשנת 1969 בצרפת.
נשיאת ציוד - אופני הראנדו נדרשות להיות בעלי כושר נשיאה עצמאי של מזון, ביגוד, מפות, כלי מכונאות בסיסיים וכו'. לרוב הציוד יהיה בתוך תיק קידמי המחובר לכידון האופניים המאפשר גישה נוחה בזמן רכיבה. אך ישנם גם תיקי אוכף גדולים ונוחים יחסית.
תאורה - ישנם שתי אפשרויות עיקריות. תאורה על בטריות ותאורה ניטענת מציר הגלגל הקידמי. לכל אחד היתרונות והחסרונות שלו. תאורה על בטריות מאפשרת החלפת אופניים אך ברכיבה ארוכה בלילה ישנו סיכוי יותר מסביר שהבטריה לגמר ותדרש החלפה. תאורה ניטענת היא עדיפה בכך שהיא איננה תלויה ויכולה להיות מופעלת אף בשעות היום לשם בטיחות (כשם שרכבים מדליקים תאורה בחורף). בגלגל איכותי כגון ב-SON חיכוך הציר המייצר תאורה הינו מינימאלי וזניח.
גלגלים צמיגים ומגיני בוץ - מבחינת שלושת גודלי הגלגלים הפופולאריים כיום, "26, 700C ו "27.5 אשר נקרא במקור 650B, הגלגל האידיאלי הינו 650B. מידת גלגל זו מאפשרת להשתמש בצמיגים רחבים של 38-52 מ"מ לשם נוחות רכיבה ועדיין לאפשר מקום למגיני בוץ, וזאת מבלי להגיע למצב בו אצבעות הרוכב נוגעות בגלגל הקידמי בעת סיבוב (Tow Overlap ).
ציוד ואופניים
הויכוח כיצד אופני ראנדונירינג צריכות להראות הוא ויכוח ארוך שנים, אבל בגלל המרחקים הארוכים והעובדה שהרוכב נדרש לתמוך בעצמו לאורך הרכיבה, נוחות רכיבה והיכולת לשאת ציוד הינם בגדר מוסכמה. נוחות רכיבה הינה דבר סובייקטיבי התלויה בהמון פרמטרים כגון גיל, גמישות, תנוחת רכיבה ועוד. למרות זאת ישנם מספר כללים שישדרגו נוחות רוכב למרחקים ארוכים.
מרכז המסה של הרוכב - המסה של הרוכב צריכה להתחלק בין הגלגלים כך ש 60% לפחות תהיה על הגלגל האחורי. תנוחה זו מאפשרת יעילות פידול, נוחות ישבן למרחקים והיגוי נאות. על מרכז המסה שולט מיקום האוכף ביחס לפדאלים וכן מיקום וגובה הכידון ביחס לאוכף. מיקום האוכף נשלט על ידי כיוון והחלקה על מוט האוכף לפנים ולאחור. לכן באופניי ראנדו לרוב זוית צינור הישיבה תהיה באיזור ה 72 מעלות (באופני נגד השעון זוית זו לרוב תגיעה ל 74 מעלות בכדי לאפשר תנוחת רוכב קיצונית ליצירת אוירודינאמיות – אך פוגעת בהיגוי). ישנה העדפה מובהקת לאוכף עור (כגון ברוקס) כיוון שאוכף עור יוצר שקעים בהתאם למבנה עצמות הישבן של הרוכב. גובה הכידון יהיה גבוה מהרגיל בכדי להוריד איזורי לחץ מכפות הידיים ולאפשר היגוי רגוע. מבנה הכידון מעוגל יותר בנקודות מסוימות בכדי לאפשר שינויי אחיזה בנקודות לחץ.
היגוי - בגלל המרחק הרב ועייפות הרוכב ההיגוי צריך להיות רגוע ולאפשר כיוון צפוי ולא מפתיע. דבר זה נחוץ במיוחד מבחינה בטיחותית ברכיבות בריבט בגלל השילוב של רכיבות לילה, נשיאת ציוד על האופניים בליווי תנאי עייפות קיצוניים. היגוי רגוע מתאפשר בעיקר בגלל זיות רגועה של כידון האופניים (72 מעלות) וזוית כיפוף הכידון (רייק) אשר יחד יוצרים את הטרייל. אפקט הטרייל ניתן לתאור כמו גלגל של עגלת סופר אשר מתיישר עם כיוון הנסיעה בעת התנועה קדימה. טרייל ארוך מייצר יציבות היגוי בעת תנועה. באופני טורינג הטרייל הינו באיזור ה 50מ"מ. לאחרונה באופני ראנדו מדובר על מספר הזהב של דוקא טרייל קצר יותר של 30-35 מ"מ, אשר יחד עם צמיגים רחבים ומשקל הציוד על הגלגל הקידמי יוצרים היגוי אידיאלי.
הצמיגים הרחבים, יכולת נשיאת ציוד, שילדת הפלדה הנוחה וזויות גאומטרית שילדה רגועות, כל אלה יצרו אופניים ורסאטיליות המאפשרות שימוש לרכיבות טורינג קצר (או ארוך עם כרטיס אשראי), טיולי יום, בייקאמפינג ואף קומיוטינג (רכיבות לעבודה). וכל זה בסיגנון קלאסי וברוח נוסטאלגית.